Ticaret Hukuku & Şirketler Hukuku

“Müvekkil odaklı” anlayışımızla nitelikli ve bağımsız bir şekilde müvekkillerimize ihtiyaç duydukları alanlarda güven önceliği ile en iyi hizmeti sunmayı hedeflemekteyiz.

Ticaret Hukuku & Şirketler Hukuku

  Genel hatlarıyla ticari kanun ve yasaları oluşturma, düzenleme ve yürütme görevini üstlenen ticaret ve şirketler hukuku, aslen “ticari işletme” esasına dayanmaktadır. Ticari işletme esası, Türk Ticaret Kanunu’nun Birinci Kitap, Birinci Kısım, 11. maddesi kapsamında açıklanmış ve belirtilmiştir. “Ticaret hukuku nedir?” sorusunun cevabını arıyorsak her şeyden önce ticari işletmenin temel tanımına göz atmak ve bu tanımı çok iyi idrak etmek gerekir. Her ne kadar ticari işletme kavramı kanunda farklı şekillerle ve yollarla tanımlanmış olsa da, temelde bir ticari işletme için “ticarethane, fabrika veya ticari amaçla işletilen müesseseler” tanımını yapmak uygun olabilir. Dolayısıyla ticaret hukuku ve şirketler hukuku da bu tanıma uymakta olan tüm işletmelerin kanun ve yasalarını düzenlemekle ve onların haklarını korumakla yükümlü bir hukuk dalı niteliğini taşımaktadır. Ticaret ve şirketler hukukunu daha iyi kavrayabilmek ve anlayabilmek için ticaret ile ilgili farklı tanımlara, ticaret avukatlarının sorumluluk alanlarına ve ticaret mahkemelerinin gördüğü dava türlerine daha yakından bakmak gerekir.

    Büromuz genel hatlarıyla şirket esas sözleşmesinin değiştirilmesi, sermaye artırımı ve indirimi işlemleri, sermaye değişiklikleri sonucunda ortakların zarara uğraması halinde zararın giderilmesi, ortakların kişisel alacaklarının takibi ve şirket alacaklarının icra müdürlüğü ve mahkemeler aracılığıyla takibinin sağlanarak tahsil edilmesi işlemlerini gerçekleştirmektedir. Aynı şekilde şirketin sona erme, iflas ve tasfiye işlemlerinin yanı sıra, ortakların ceza sorumluluğunu gerektiren fiillere karşı ceza avukatı olarak hizmet vermektedir. Ekibimizin vermiş olduğu hukuki hizmetler şu şekilde özetlenebilir.
 
Her türlü ticari davanın açılması ve dava sürecinin takip edilerek neticelendirilmesi.
Kıymetli evrak, çek, senet alacakları ile tüm ticari alacakların dava ve icra yoluyla tahsili
Şirket ana sözleşmesi ve ortaklık sözleşmesi hazırlanması
Şirketlerin kurumsal işleyişine dair danışmanlık hizmeti sunulması.
Haksız rekabete ilişkin davaların ve dahi ihtar süreçlerinin yürütülmesi
Sermaye artırımları ve azaltılması işlemleri
Ticari anlaşmalar ve sözleşmelerin düzenlenmesi, incelenmesi ve revizyonu
Üretim, franchising, lisans, finansal kiralama, uluslararası distribütörlük, bayilik, acentelik, gizlilik, proje geliştirme, uzun dönem araç kiralama, komisyon sözleşmeleri ile münhasırlık anlaşmaları, ön anlaşmalar, iş ortaklığı (joint venture) ve konsorsiyum sözleşmelerinin hazırlanması, incelenmesi ve revize edilmesi,
Türk şirketlerinin yurtdışındaki alacaklarının tahsili, şirket kuruluşlarına ilişkin olarak yabancı bürolarla işbirliği içerisinde çalışarak işlemlerin takibi ve sonuçlandırılmasına ilişkin hukuki destek hizmetleri sunulması.
Şirket yönetim kurulu kararlarının tanzimi ve değerlendirilmesi ile genel kurul işlemlerinin yapılması
Sermaye artışı veya azaltılması işlemleri hakkında hukuki danışmanlık hizmeti sunulması.
Birleşme ve devralama anlaşmalarının yapılması.
Özsermaye tespiti davası açılması ve dava sürecinin takip edilerek neticelendirilmesi.
Hisse devir sözleşmelerinin, oy sözleşmelerin hazırlanması.
Şirkete tescilli her türlü marka, patent, endüstriyel tasarım ve faydalı modeller ile ilgili davaların açılması ve takibi.
Şirket tasfiyesi sürecinde hukuki bilgilendirme.
E-Ticaret hukuku ve internetten yapılan ticari işlemlerin hukuki mahiyeti hakkında bilgilendirme ve ihtilafların çözümü için arabuluculuk süreçlerinin yürütülmesi, dava ve icra takibi başlatılması ile süreç takibi
Hukuki due diligence – işlem öncesi, işlem sonrası, satıcı yönünden, alıcı yönünden
Ticaret sicili nezdinde kapsamlı temsil (kuruluş, tescil değişiklikleri, terkin işlemleri)
Yargı kararları ve mevzuat değişiklikleri kapsamında düzenli raporlama formatında bilgi notları ile hukuki danışmanlık verilmesi,
Hem sigortacı hem de sigortalı açısından, her türlü poliçeden kaynaklı davaların yürütülmesi

Ticaret Hukuku & Şirketler Hukuku